Sabah terkenal dengan hasil lautnya. Bukan sahaja terkenal dengan hasil laut yang kaya malah juga amat murah jika dibandingkan dengan tempat lain. Hasil laut ini terdiri daripada spesis ikan, kerang kerangan, rumpai laut dan sebagainya. Saya akan memperkenalkan serba sedikit hasil laut di daerah saya iaitu Lahad Datu.
IKAN MERAH
🐳 ia juga dikenali sebagai ikan merah iyak iyak, babaan dan di sebut sebagai red snapper.
🐳biasanya ia dijadikan ikan masin kerana rasanya yang pedar bagi sesetengah orang.
IKAN MERAH BULUK
🐳ia juga dikenali sebagai ikan merah tabung. Ikan ini mendapat permintaan yang tinggi kerana isinya yang lembut dan lebih sedap jika dibandingkan dengan ikan merah red snapper.
🐳ikan merah jenis ini juga terbahagi kepada beberapa jenis lagi mengikut warnanya. Ada juga berwarna merah hati, berwarna keemasan dan yang berwarna merah pudar.
IKAN AGOHOT
🐳ia juga dikenali sebagai ikan arut. Ikan ini memiliki sisik yang keras namun isinya amat lembut. Kebiasaannya ia di panggang atau di masak secara kukus. Ia juga terdapat dalam dua jenis iaitu yang berwarna kuning dan hitam. Ikan berwarna kuning seringkali mendapat permintaan yang tinggi terutama dari masyarakat cina.
IKAN KULISI
🐳ia juga dikenali sebagai ikan kerisi. Digelar sebagai japanese threadfin bream. memiliki isi yang lembut. Saiz yang lebih besar dikenali sebagai kulisi bali. Sesuai di olah menjadi apa jua jenis masakan.
IKAN TALANG
🐳 terdapat dalam dua warna iaitu kuning dan hitam. Terdapat tompok hitam diatas badannya. Biasanya talang berwarna kuning mendapat permintaan tinggi kerana rasanya yang lemak. Ikan ini sangat sesuai dijadikan ikan masin. Namun boleh juga di olah menjadi ikan panggang, goreng dan masak lemak.
IKAN BELITUNG
🐳ia juga dikenali sebagai dorado. Terkenal dengan ketangkasannya di laut. Seperti juga spesis talang, penggemar ikan ini menjadikan ia sebagai hidangan panggang. Badannya panjang dan berisi tebal.
IKAN TOMPAKAN
🐳Ia juga dikenali sebagai ikan tanda kerana terdapat satu tompok hitam berhampiran ekornya. Ikan ini juga mendapat permintaan tinggi kerana isinya yang lembut seolah olah ikan merah.
IKAN TIDUR
🐳Namanya sudah dapat menggambarkan tabiat ikan ini. Terkenal dengan sifatnya yang ikut haluan arus seolah olah sedang tidur. Dalam bahasa Brunei ia dikenali sebagai ikan pelaya. Ia sesuai di olah menjadi apa jua jenis masakan.
IKAN KUTAMBAK
🐳 ia berasal dari spesis ikan batu. Rasanya seperti ada rasa lumpur. Namun ikan ini ada peminatnya yang tersendiri. Sesuai di jadikan apa jua jenis masakan. Terdapat beberapa jenis ikan kutambak. Ada petua orang lama, kalau hendak memilih isi ikan yang lembut kena patahkan sedikit ekornya. Jika tidak patah bererti isi ikan akan liat jika dimasak.
IKAN BELANAK
🐳 ia terbahagi kepada dua jenis iaitu kuning dan hitam. Berwarna kuning mendapat permintaan tinggi. Diperolehi dengan cara dipukat. Isinya juga lembut.
IKAN PISANG PISANG
🐳 ia juga dikenali sebagai ikan kunyit kerana warnanya yang kuning. Ikan ini mendapat permintaan yang tinggi dari semua bangsa termasuk cina. Isinya yang lembut menjadi buruan.
IKAN BUNAK
🐳Ikan ini mempunyai bentuk badan yang lebar dan bulat seperti bola. Biasanya ikan ini diolah untuk masakan asam pedas. Ia juga hadir dalam dua kategori kuning dan hitam. Hitam kurang mendapat permintaan kerana bagi sesetengah orang isinya berbau seperti sapi.
IKAN KERAPU MERAH
🐳 ikan ini mempunyai pasaran tinggi terutama dari masyarakat cina. Juga digelarkan sebagai ikan tujuh bintang kerana terdapat bintik bintik biru di mulut dan badannya. Permintaan untuk ikan ini sangat tinggi terutama ketika perayaan tahun baru cina
IKAN KOBAL
🐳 ia juga dikenali sebagai ikan jaket. Ia sinonim dengan masakan panggang kerana kulinya yang keras. Namun ikan ini juga boleh di goreng dan sebagainya. Isinya juga lembut dan tidak terlalu bertulang.
IKAN BULAN BULAN
🐳ia memiliki tulang yang banyak. Namun rasanya yang sangat kuat menjadikan ia pilihan utama dalam pembuatan bebola ikan dan sangat penting dalam penghasilan mee tauhu. Isinya di ambil kemudian disumbatkan kedalam tauhu dan dihidangkan bersama mee. Bukan itu sahaja ia juga sesuai digoreng dan dipanggang.
IKAN YELLOWTAIL
🐳 juga dikenali sebagai yellowtail amberjack atau ikan putih pondan. Memiliki garis kuning di atas badannya.
IKAN MERAH ANDUHAU
🐳 dikenali sebagai ikan merah anduhau. Berwarna merah dan bersisik. Memiliki bau seperti ubat membuatkan ramai kurang menggemarinya. Namun setelah dimasak bau itu akan hilang dan kita dapat menikmati isinya yang lembut dan enak.
IKAN LAPPE
🐳 ia tergolong dalam spesis ikan batu. Ikan ini memiliki sisik dan bintik hitam
IKAN MERAH
🐳 ia juga dikenali sebagai ikan merah iyak iyak, babaan dan di sebut sebagai red snapper.
🐳biasanya ia dijadikan ikan masin kerana rasanya yang pedar bagi sesetengah orang.
IKAN MERAH BULUK
🐳ia juga dikenali sebagai ikan merah tabung. Ikan ini mendapat permintaan yang tinggi kerana isinya yang lembut dan lebih sedap jika dibandingkan dengan ikan merah red snapper.
🐳ikan merah jenis ini juga terbahagi kepada beberapa jenis lagi mengikut warnanya. Ada juga berwarna merah hati, berwarna keemasan dan yang berwarna merah pudar.
IKAN AGOHOT
🐳ia juga dikenali sebagai ikan arut. Ikan ini memiliki sisik yang keras namun isinya amat lembut. Kebiasaannya ia di panggang atau di masak secara kukus. Ia juga terdapat dalam dua jenis iaitu yang berwarna kuning dan hitam. Ikan berwarna kuning seringkali mendapat permintaan yang tinggi terutama dari masyarakat cina.
IKAN KULISI
🐳ia juga dikenali sebagai ikan kerisi. Digelar sebagai japanese threadfin bream. memiliki isi yang lembut. Saiz yang lebih besar dikenali sebagai kulisi bali. Sesuai di olah menjadi apa jua jenis masakan.
🐳 terdapat dalam dua warna iaitu kuning dan hitam. Terdapat tompok hitam diatas badannya. Biasanya talang berwarna kuning mendapat permintaan tinggi kerana rasanya yang lemak. Ikan ini sangat sesuai dijadikan ikan masin. Namun boleh juga di olah menjadi ikan panggang, goreng dan masak lemak.
IKAN BELITUNG
🐳ia juga dikenali sebagai dorado. Terkenal dengan ketangkasannya di laut. Seperti juga spesis talang, penggemar ikan ini menjadikan ia sebagai hidangan panggang. Badannya panjang dan berisi tebal.
IKAN TOMPAKAN
🐳Ia juga dikenali sebagai ikan tanda kerana terdapat satu tompok hitam berhampiran ekornya. Ikan ini juga mendapat permintaan tinggi kerana isinya yang lembut seolah olah ikan merah.
IKAN TIDUR
🐳Namanya sudah dapat menggambarkan tabiat ikan ini. Terkenal dengan sifatnya yang ikut haluan arus seolah olah sedang tidur. Dalam bahasa Brunei ia dikenali sebagai ikan pelaya. Ia sesuai di olah menjadi apa jua jenis masakan.
IKAN KUTAMBAK
🐳 ia berasal dari spesis ikan batu. Rasanya seperti ada rasa lumpur. Namun ikan ini ada peminatnya yang tersendiri. Sesuai di jadikan apa jua jenis masakan. Terdapat beberapa jenis ikan kutambak. Ada petua orang lama, kalau hendak memilih isi ikan yang lembut kena patahkan sedikit ekornya. Jika tidak patah bererti isi ikan akan liat jika dimasak.
IKAN BELANAK
🐳 ia terbahagi kepada dua jenis iaitu kuning dan hitam. Berwarna kuning mendapat permintaan tinggi. Diperolehi dengan cara dipukat. Isinya juga lembut.
IKAN PISANG PISANG
🐳 ia juga dikenali sebagai ikan kunyit kerana warnanya yang kuning. Ikan ini mendapat permintaan yang tinggi dari semua bangsa termasuk cina. Isinya yang lembut menjadi buruan.
IKAN BUNAK
🐳Ikan ini mempunyai bentuk badan yang lebar dan bulat seperti bola. Biasanya ikan ini diolah untuk masakan asam pedas. Ia juga hadir dalam dua kategori kuning dan hitam. Hitam kurang mendapat permintaan kerana bagi sesetengah orang isinya berbau seperti sapi.
IKAN KERAPU MERAH
🐳 ikan ini mempunyai pasaran tinggi terutama dari masyarakat cina. Juga digelarkan sebagai ikan tujuh bintang kerana terdapat bintik bintik biru di mulut dan badannya. Permintaan untuk ikan ini sangat tinggi terutama ketika perayaan tahun baru cina
IKAN KOBAL
🐳 ia juga dikenali sebagai ikan jaket. Ia sinonim dengan masakan panggang kerana kulinya yang keras. Namun ikan ini juga boleh di goreng dan sebagainya. Isinya juga lembut dan tidak terlalu bertulang.
IKAN BULAN BULAN
🐳ia memiliki tulang yang banyak. Namun rasanya yang sangat kuat menjadikan ia pilihan utama dalam pembuatan bebola ikan dan sangat penting dalam penghasilan mee tauhu. Isinya di ambil kemudian disumbatkan kedalam tauhu dan dihidangkan bersama mee. Bukan itu sahaja ia juga sesuai digoreng dan dipanggang.
IKAN YELLOWTAIL
🐳 juga dikenali sebagai yellowtail amberjack atau ikan putih pondan. Memiliki garis kuning di atas badannya.
IKAN MERAH ANDUHAU
🐳 dikenali sebagai ikan merah anduhau. Berwarna merah dan bersisik. Memiliki bau seperti ubat membuatkan ramai kurang menggemarinya. Namun setelah dimasak bau itu akan hilang dan kita dapat menikmati isinya yang lembut dan enak.
IKAN LAPPE
🐳 ia tergolong dalam spesis ikan batu. Ikan ini memiliki sisik dan bintik hitam
Tiada ulasan:
Catat Ulasan